Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

7 tipů pro nákup nemovitosti

23. listopad 2021

Koupě nemovitosti může být velmi náročná a někdy až stresující. V jednom okamžiku nastane při koupi několik zásadních kroků, úkolů a požadavků, kdy snadno můžete udělat chybu. Chcete-li proces demystifikovat, abyste ze svého nákupu získali maximum, tak pro vás máme shrnutí toho, co musíte před nákupem vzít v úvahu a co můžete očekávat od samotného procesu. V dnešním článku najdete základní tipy, které vám pomohou usnadnit nákup nemovitosti.

1. Výběr realitního makléře

Dobrý realitní makléř prohledá trh domů a bytů, které vyhovují vašim potřebám a provede vás celým procesem vyjednávání a uzavírání smluv. Získejte doporučení na makléře od jiných nedávných kupců. Pohovor si vyjednejte alespoň s několika makléři a zaměřte se na jejich reference. Pokládejte otázky ohledně jejich zkušenostmi.

2. Vyberte správný typ domu, bytu a okolí

Uvědomte si a zvažte výhody a nevýhody různých typů domů a bytů s ohledem na váš životní styl a rozpočet. Například městský dům může být dostupnější, než dům rodinný, ale sdílené zdi se sousedy naopak budou znamenat menší soukromí.  
 
Dalším bodem, který je třeba zvážit, je nákup rodinného domu či bytu, který potřebuje částečné opravy. Tyto nemovitosti se obvykle prodávají za méně, než nemovitosti, které jsou připraveny k okamžitému nastěhování. 

3. Držte se rozpočtu 

Stanovte si jasný rozpočet a sledujte svou finanční situaci. Je důležité, abyste neutráceli mimo svou komfortní zónu z důvodu porážky jiného kupujícího, který má o nemovitost také zájem. Chcete-li se vyhnout finančnímu stresu, nastavte si cenové rozpětí na základě svého rozpočtu, kterého se budete jasně držet. 

4. Využijte prohlídky nemovitostí na maximum

Online 3D prohlídky se stávají stále populárnějšími. Tyto prohlídky umožňují nakupujícím virtuálně procházet domem v kteroukoli hodinu a sledovat detaily, které běžné fotografie nezachytí. Bohužel vám ale neposkytnou veškeré informace a dojmy, které jsou spojeny s osobní návštěvou. Nicméně vám mohou pomoci zúžit seznam nemovitostí, které jste si vybrali. 
 
Osobní prohlídka je velmi důležitá, protože přináší a utváří pocity. Při této prohlídce se zaměřujte na venkovní okolí, hluk a také se podívejte na celkový stav nemovitosti zvenčí. Nezapomínejte se zeptat na případný typ a stáří elektrických a vodovodních systémů a také střechy. 

5. Zaplaťte za domovní prohlídku

Domovní inspekce je důkladné posouzení struktury a mechanických systémů nemovitosti. Inspektoři hledají potenciální problémy a tím získáte cenné informace k všemu konečnému rozhodnutí.

  • Standartní kontroly netestují věci jako radon, plísně nebo škůdce.

  • Jako kupující se kontroly účastněte, abyste lépe porozuměli případným problémům a zeptali se na vše, co vám není jasné.

6. Jednejte s prodejcem

Možná budete moci ušetřit peníze tím, že požádáte prodejce, aby zaplatil za opravy předem, nebo snížíte cenu, abyste pokryli případné náklady na opravy, které budete muset provést později. Vaše vyjednávání bude záviset na aktuální situaci vámi zvolené nemovitosti. Bude mnohem těžší vyjednávat, když o zvolenou nemovitost bude více zájemců.

7. Odpovídající pojištění domácnosti 

Pojištění domácnosti kryje náklady na opravu či výměnu domu, bytu a různých věcí, pokud jsou poškozeny nehodou, na které se vztahují tyto zásady. Poskytuje se také pojištění odpovědnosti, pokud jste za úraz nebo nehodu odpovědní. Správný výběr pojištění domácnosti pokryje náklady na opravu či přestavbu, která souvisí s neočekávanou mimořádnou situací. 

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!