Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

Jak si zútulnit ložnici pro příjemný a zdravý odpočinek

07. listopad 2021

Středobodem ložnice je postel. Ta udává styl prostoru a je to první věc, kterou v místnosti vnímáte. Postel se pořizuje jen několikrát za život, a proto by měla být kvalitně vyrobená z prvotřídního materiálu a také nadčasová.

Velikost rámu postele, rošt a matrace musí být sladěné.

Výběr postele podle druhu a velikosti

Velikost postele by se měla přizpůsobit nejen postavě (postavám), ale i prostoru. Pokud je prostor menší, problém může vyřešit postel s kovovým rámem, která působí vzdušně, zabere minimum místa a nevytváří dojem stísněnosti.

Dalšími možnostmi jsou postele z masivu nebo z lamina a dýhy. Masiv má u nás dlouhou tradici, a přestože občas ustupuje modernějším, nebo levnějším materiálům, vždy se do módy vrací. Dřevo jako přírodní materiál má poslední roky zelenou. Navíc je krásné a často se používá pouze ošetření voskovou emulzí, aby vynikla jeho přirozená podoba. Materiál je to univerzální a hodí se do všech interiérových stylů.

Díky zdokonalení výrobních technologií se dnes i postele z lamina a dýhy dostávají s kvalitou na lepší úroveň a představují levnější řešení nábytku na spaní.

Podle velikosti je možné zvolit jednolůžko nebo dvojlůžko. Z úsporných důvodů lze do menšího prostoru umístit i jedno a půl lůžko. Nejběžnější rozměr jednolůžka je 90 x 200 cm. Další možnosti šířek jsou 80,140,160,180 cm a do větších místností lze umístit i postel se šířkou 200 cm.

Výška postele je běžně 45 cm. Větší komfort pro snadné vstávání, které ocení starší a nemocní lidé, přináší vyšší postele (tzv. americké). Dnes jsou hodně v módě, protože nabízí kromě pohodlí i jedinečný vzhled.

Přehled matrací

Zdravé spaní ovlivňuje především matrace. U matrací je třeba výběr přizpůsobit individuálním potřebám a vzít na vědomí, že každá matrace má doporučenou životnost a měla by se měnit podle doporučení výrobce. Většinou dražší matrace mají delší životnost. Ty nejlevnější by se měly měnit jednou za tři roky. Kvalitní ortopedická matrace vydrží 10 až 25 let, podle kvality zpracování a péče.

Výběr matrace by se měl přizpůsobit hmotnosti a výšce člověka a v potaz se bere i oblíbená poloha spaní. Matrace by měla být minimálně o 10 cm delší než výška člověka. Měla by být prodyšná a antibakteriální. I přes velké množství potu, které každý člověk ve spánku vyprodukuje, by dobrá matrace měla zůstat suchá. Pro alergiky je důležitá antialergenní matrace.

Novinkou v pěnových matracích je studená pěna (HR pěna), která nabízí ve srovnání s klasickou polyuretanovou pěnou lepší tvarovou stálost, pevnost a prodyšnost. Při výběru je možné také zvolit měkčí latexové matrace s provzdušňujícími kanálky, které se výborně přizpůsobí tělu a jsou vhodné také pro kombinaci s ekologickými přírodními materiály.

Další možností jsou matrace s viskoelastickou pěnou (paměťová pěna), pohodlné hlavně pro osoby citlivé na otlačeniny nebo pro lidi s potížemi s krevním oběhem.

Alternativou jsou potom matrace z ekologických materiálů, jako je eko pěna (HG-BIO) z oleje rostliny Veredna, nebo z materiálů jako jsou koňské žíně, vlna, kokos, agáve.

Bez dobrého roštu to nebude fungovat

I sebelepší matrace nebude fungovat bez správného roštu. Ten přispívá k lepší opoře těla, k rozložení váhy a chrání páteř před nadměrným zatížením. Většina roštu je lamelová, kvalitnější rošty mají odpružené lamely. Do luxusní řady potom patří polohovací rošty, praktické pro čtení v posteli. Elektrické polohování potom zaručuje maximální komfort.

K příjemnému pobytu v ložnici a ke zdravému spánku patří i řada dalších faktorů:

  • Místnost by měla být dobře větratelná a situovaná tak, aby do ní nepražilo celý den slunce. V zimním období by neměla být přetopená, protože ke zdravému spaní stačí teplota lehce nad 15 °C.

  • Umístění ložnice by mělo být v nejklidnější části domu, daleko od průchozích zón.

  • Ložnice by měla být světlou místností. Prosvětlit jde barvou stěn a podlahy, dobře zvoleným nábytkem, a třeba také zrcadly. Doslova kouzlit jde s moderním osvětlením. Kromě základního světla (většinou stropního), je praktické mít i nástěnná světla a lampičky. Trendem posledních let je chytré osvětlení a chytré žárovky. S jejich pomocí se dá výrazně ušetřit na spotřebě, ale jde také o komfort použití. Dálkovým ovládáním lze osvětlení nejen zapínat a vypínat, ale také měnit intenzitu světla, a dokonce i barvy.

  • Pro tuto místnost jsou preferovány neutrální barvy. Mezi nimi je módní pudrově modrá, břidlicově šedá a béžová. Inspiraci lze hledat v přírodních barvách, vždy ve světlých tlumených nebo pastelových tónech. Zářivé a jasné barvy na mnoho lidí působí povzbudivě, proto je vhodné se jim v ložnici vyhýbat. Příliš tmavé palety barev mají tendenci zmenšovat prostor a neumožňují naplno využít přirozené světlo během dne.

Koberce, bytový textil, doplňky

Velikost koberce by se měla přizpůsobit velikosti postele. Celoplošné koberce jsou pomalu na ústupu, protože v moderních stavbách už není třeba silná izolace podlahy. Podlahy se dělají s pohledově zajímavých materiálů a byla by škoda je celé schovávat. Koberce se tedy soustřeďují hlavně do zóny do oblasti postele a používají se běhouny nebo menší kusové koberce. Pokud jde o druh koberce, čím kratší je vlas, tím se snadněji udržuje. Pokud se o úklid podlahy stará robotický vysavač, koberec by měl být co nejnižší a bez střapců. Styl koberce by měl ladit se zbytkem ložnice. Pokud je tvořená především jednobarevnými plochami, koberec může být pestřejší. V módě jsou geometrické vzory.

I tak prosté doplňky, jako jsou polštáře, umí v ložnici doslova kouzlit a jde o jednoduché, ekonomicky nenáročné doplňky, které dodají prostoru osobitý dotyk. Měly by ladit se závěsy a s dalším bytovým textilem.

Pro ložnici platí základní pravidlo jednoduchosti. Nemusí být strohá, ale neměla by být přeplněná dekoracemi. Volný prostor a jednoduchost jsou předností. Stačí pár obrázků na zdech, originální noční stolky, lampy, hezká pokojová květina a třeba pár praktických košů.

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!