Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

Jak správně vybrat kuchyni

12. říjen 2021

Dobře zařízená kuchyně předurčuje, jak pohodlně a zároveň bezpečně se v ní později bude fungovat. Na co bychom neměli při koupi kuchyňské linky a spotřebičů zapomenout?

 

Který tvar kuchyňské linky je správný

Vhodný tvar bude vycházet z dispozic místnosti. Základním typem kuchyňské linky je typ tzv. lineární. Tento typ je nejlevnější, protože bývá i nejsnazší jej navrhnout.

V některých kuchyních může být praktičtější linka do tvaru písmene L nebo U. Její rohová koncepce vám pomůže vytěžit maximum prostoru. Kuchyňská linka tvaru U má však vyšší nároky na prostor, zatímco tu koncipovanou L je možno realizovat ve většině domácností.

Samostatnou kapitolu představují ostrůvkové kuchyně. Ostrůvkové kuchyně jsou trendy a po ergonomické stránce jsou pokládány za optimální řešení. Jsou i vysoce praktické, co se týče dostupných úložných prostor. Samy ale potřebují dostatek prostoru.

 

Podle čeho volit vhodný materiál kuchyňské linky

O životnosti kuchyňské linky rozhoduje především materiál, ze kterého bude korpus a dvířka. Většina z nich se dnes již vyrábí z laminátu, pro zvýšení odolnosti se někdy u dvířek používá MDF. Tento materiál je homogenní, v deskách proto dobře drží spojovací prvky.

Nesmíme zapomenout na to, že kuchyně je značně exponovaným prostředím, kde se nevyhneme vlhkosti, čím kvalitnější tedy materiál bude, tím jednoznačně lépe.

K tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí, patří po kvalitativní stránce bezesporu masiv. Přírodní dřevo je nadčasové, stále moderní a velice odolné. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena.

Laminát bývá také cenově dostupnou volbou pro pracovní desky. Z hlediska odolnosti lze nicméně doporučit především akrylátová a kamenná provedení. Opět ale musíme počítat s tím, že se jedná o finančně náročnější možnost.

 

Jak účelně uspořádat kuchyňskou linki

Kuchyňská linka by měla nést smysluplné uspořádání. To musí respektovat jednotlivé zóny tak, aby odpovídaly reálnému postupu při vaření.

Ve směru zleva doprava je tedy potřeba postupovat přes skladování potravin k mytí a přípravě jednotlivých surovin až po samotné vaření. Je ještě nutné dodat, že toto uspořádání platí pro praváky, levák by měl mít kuchyni dimenzovanou opačně.

Ponechte si i dostatek pracovního prostoru. U linek s hloubkou klasických 60 cm by to mělo být alespoň v šířce 40 cm. Jinak se vám bude vařit velmi špatně. Mezi varnou deskou a dřezem počítejte se vzdáleností minimálně 80 cm.

Průměrná výška pracovní plochy bývá 85 až 105 cm nad zemí. Záviset by to mělo na výšce postavy, nicméně kuchyni užívá obvykle více lidí a není zcela možné ji uzpůsobit jednotlivci.

 

Jak vybrat spotřebiče

Berte také ohled na to, že vaření vám bude usnadňovat řada elektronických pomocníků. Kromě klasického sporáku a mikrovlnné trouby to bývá myčka a mikrovlnná trouba. Pokud ale myčku nechcete, nezapomeňte si naplánovat adekvátní velikost odkládací plochy na nádobí.

Stejně tak je na místě rozhodnout o tom, zda budete chtít klasické spotřebiče, případně ty vestavné. Obecně mají volně stojící spotřebiče výhodu ve snazší instalaci, ale také v nižší pořizovací ceně. Vysoká cena bývá u spotřebičů dále dána hlavně množstvím funkcí. Sporák, který, s nadsázkou řečeno, vaří téměř sám, si ovšem pořiďte jen tehdy, pokud ho skutečně využijete.

Řada dalších drobných přístrojů může na samotné lince ubrat místo pro pracovní plochu. Samozřejmostí je v moderních domácnostech minimálně rychlovarná konvice, mnoho z nás však má na lince daleko více šikovných pomocníků. Pamatujte, že někam umístit musíte třeba i kávovar, budete-li po něm toužit.

 

Jak navrhnout atraktivní design kuchyňské linky

Kuchyňská linka obvykle nebývá záležitostí použitelnou jen na několik málo let. Dbejte tak na to, že co vypadá dobře v katalogu, nemusí být ideální na každodenní práci.

Vycházejte ze svého vlastního naturelu a vlastní osobnosti. Líbí se vám útulná rustikální kuchyně nebo preferujete jednoduchý minimalismus? Přemýšlejte nejen nad tím, zda se zvládnete na provedení linky řadu let dívat, aniž by vás omrzelo, ale i nad tím, zda se zvolená linka bude hodit do vašeho bytu.

Zohledněte i praktickou stránku věci. Lesklá kuchyňská linka je vizuálně atraktivní, velmi ochotně však na ní ulpívají stopy používání. Matné provedení nemusí vypadat tak efektně, ale je jednodušší na každodenní péči.

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!