Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

Kvalitní designové krby a sálavé teplo domova

08. září 2021

Akumulační a sálavé krbové vložky

Přestože se stále vrací do módy klasická kachlová kamna, tak do moderně řešeného interiéru se většinou moc nehodí. Jako alternativa těchto bestselerů existuje mnoho druhů kvalitních spotřebičů, které však tyto požadavky již hravě splňují, a navíc vypadají velice stylově.

Jedná se o individuálně stavěná kamna a různé typy obestaveb krbových a kamnových vložek. Použitý materiál bývá od maloformátových kachlů, přes obestavění velkoplošným kachlovím, až po jiný vhodný akumulační materiál – třeba jen omítaný kamnářskou omítkou.

Moderní topeniště je mnohem méně náročné na údržbu. Vymetání popele se provádí jen párkrát za topnou sezónu a populární prosklení pro přímý kontakt s ohněm se díky vnitřnímu přívodu vzduchu téměř nešpiní.

Při správně zvolené velikosti a vhodném materiálu obestavby jsou tato kamnářská díla ideální volbou pro nízkoenergetické domy.

Optimalizace spalovacího procesu

Aby nedocházelo k nechtěnému přetápění, mají moderní majitelé krbů, kachlových nebo krbových kamen a sporáků možnost pomocí automatické regulace hoření hlídat, zda do topeniště přikládají správné množství paliva.

Díky optimalizaci spalovacího procesu tak uspoříte až 25 % paliva, takže tento typ příslušenství má i svůj nezanedbatelný ekonomický přínos. A to je v dnešní energeticky náročné době velmi příznivé. Znatelně tak snížíte spínání záložních kotlů a elektrických topných těles, nemluvě o životnosti systému vytápění, který se tak výrazně prodlužuje.

Čím novější software regulace kamnář zvolí, tím jednodušší bývá ovládání. Design panelů je velice lichotivý a dá se vybrat tak, aby zapadl do každého architektonického prostoru.

Sálavé teplo vs. sluneční svit

Řada z nás si klade otázku, zda do svého nového interiéru pořídit jednoduchý konvenční ohřev vzduchu pomocí radiátorů, elektrických přímotopů či teplovzdušných krbových vložek nebo zda investovat do sálavého vytápění… Níže se pokusíme nastínit pár benefitů, které by vám s touto otázkou mohly pomoci.

  1. Při tepelném sálání nedochází k cirkulaci vzduchu (tudíž ani k víření prachu) a vzduch v místnosti se nevysušuje!

  2. Akumulací tepla do stěn je prakticky nemožné, aby vznikaly plísně, a proto je tento systém velice vhodný i pro alergiky.

  3. Při sálavém vytápění se teplo šíří po místnosti tepelným zářením a akumuluje přímo do plochy předmětů, do nábytku i do živých bytostí, podobně jako to můžeme vidět u slunečního svitu.

… sálání nás nabíjí pozitivní energií

  1. Konvekční vytápění zahřívá pouze vzduch v prostoru, a proto dochází k jeho rychlejšímu ohřátí.

  2. Teplovzdušné krby (oproti sálavým) jsou relativně jednoduché a rychlé na realizaci.

  3. Konvekční způsob vytápění bývá cenové dostupnější, a proto hojně využíván.


… pořízení konvekčního zdroje topení je levnější

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!