Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

Rekonstrukce koupelny: tipy a nápady

02. listopad 2021

Koupelna patří k nejčastěji modernizovaným prostorám v domácnosti. Lidé si rádi právě z koupelny chtějí vytvořit pohodlný a krásný prostor, kde si po náročném dnu mohou odpočinout a osvěžit se. Koupelna by měla být vzdušná, větratelná, světlá a s jednoduchou údržbou. Právě při rekonstrukci, i když je třeba motivovaná pouze potřebou zlepšit a zmodernizovat vzhled, je příležitost zlepšit funkčnost místnosti. Pokud máte v plánu kompletní rekonstrukci, počítejte i s finančně náročnější investicí.

Správné naplánování a výběr kvalitních materiálů

Finance by měly být pro každou rekonstrukci předem dané a nejlépe s malou rezervou navíc. Podle částky k dispozici potom můžete začít plánovat rozsah prací. S menším rozpočtem je důležité stanovit si priority, co je nezbytně nutné vyměnit a co lze ze starého designu zahrnout i do nové koupelny. Stejně důležité je i rozhodnutí, zda do koupelny chcete zakomponovat toaletu a bidet, což je v posledních letech stále častějším řešením, hlavně pokud je koupelna dostatečně prostorná a jde o domácnost, kde je více koupelen, nebo kde žije menší počet lidí. Stejně praktické je toto řešení do koupelny pro hosty.

Koupelnu si člověk zařizuje 2-3x za život, a proto by měla být s nadčasovým designem a z kvalitních materiálů, které vydrží dlouho krásné.

Možnosti s osvětlením

Rekonstrukce koupelny není jen výměna věcí, které jsou vidět, ale je nutné zrevidovat i rozvody vody, odpad a elektroinstalaci. To všechno by měli dělat odborníci, protože experimentování se v těchto případech nemusí vyplatit. Starší koupelny mají většinou nevyhovující osvětlení a určitě stojí za to si zjistit, jaké fantastické možnosti v osvětlení dnes jsou a přizpůsobit tomu i novou elektroinstalaci. Koupelnu tak můžete proměnit přesně podle momentální potřeby a nálady v relaxační oázu s tlumeným světlem a příjemnou hudbou, a to klidně pomocí dálkového ovládání z vany. Kromě hlavního světla je vhodné použít i nástěnná světla. Jednou z možností je zrcadlo se zabudovaným osvětlením. Bodová světla vytváří světelnou harmonii a lze je nasměrovat vždy tam, kde je třeba. S ekonomickým LED osvětlením si lze dopřát i trochu extravagance.

Sprchový kout nebo vana?

Při plánování je nutné zvážit výběr vany nebo sprchového koutu (nebo obojího). Rodiny s dětmi určitě ocení spíše vanu, starší lidé zase kvůli snadnějšímu přístupu volí spíše sprchový kout. Určitě je důležitá i ekonomická stránka, protože sprchování je nesrovnatelně úspornější variantou pro spotřebované množství vody i elektřiny. V úvahu musíte vzít i prostor pro pračku a sušičku, pokud jinde není místo. Hodit se bude i koš na prádlo a základní koupelnový nábytek.

Rady odborníka se mohou hodit

Nejlépe se vám bude rekonstruovat, pokud si na pomoc vezmete odborníka. Pokud spoléháte na sebe, rozhodně si vše přeměřte a udělejte si základní nákres prostoru.

Zařízení koupelny by mělo být v jednom stylu. Pokud hledáte romantiku a nádech luxusu, můžete sáhnout po volně stojící vaně, teplých pastelových barvách nebo rovnou po stylu Provence nebo po rustikálním vzhledu. Do moderního prostoru se může hodit minimalistický nebo industriální styl.

Výborné možnosti ve výběru umyvadel, van a sprch

Nezbytností každé koupelny je umyvadlo. Na výběr máte z různých rozměrů od 30 do 100 cm. Pro pohodlné používání by před umyvadlem mělo být alespoň 80 cm volného prostoru. Zvolit si můžete také umyvadlo s velkým odkládacím prostorem, nebo dvojité umyvadlo. Umyvadla už nejsou jen z keramiky, ale můžete si zvolit i skleněné, mramorové nebo kamenné. Módní styl dnes upřednostňuje umyvadla, která jsou zapuštěná do desky. Pokud si zvolíte přece jen keramiku, určitě stojí za zvážení vybrat si některý z revolučních povrchů, jako je například CeramicPlus, který zabraňuje usazování vodního kamene, usnadňuje úklid koupelny a snižuje nutnost používání čistidel na minimum. Povrch AntiBac zase snižuje růst bakterií. Najdete také nespočet stylů od hladkých jednoduchých linií až po detailně propracované tvary se zdobnými detaily.

Mnoho možností máte také při vybírání van nebo sprchových vaniček, či rovnou celých sprchových koutů, které vám usnadní nakupování, protože kompletní sprchový kout má vše od vaničky po vodovodní baterii, osvětlení uvnitř boxu a často i rádio a masážní trysky pro požitek ze sprchování. Komfort si můžete dopřát i s vanou. V luxusnější kategorii si můžete dopřát vířivku s masážními tryskami (vzduchovými nebo vodními).

Vodovodní baterie jako nejvýraznější koupelnový doplněk

Stejně důležité je zvolit ty správné vodovodní baterie, které podtrhnou vzhled sanitárního vybavení. Moderní baterie jsou zaměřené na úsporu vody a směšovače mají často regulovanou teplotu, což zabrání pouštění horké vody a reguluje teplotu tak, aby se zbytečně s teplou vodou neplýtvalo. U umyvadel už jsou běžné bezdotykové baterie zaručující maximálně hygienické používání. Ve sprše si můžete dopřát sprchovou hlavici s masáží, nebo třeba simulaci tropického deště.

Obklad a dlažba doplňují styl pokoje

Vzhled koupelny ovlivňuje samozřejmě i obklad a dlažba. Dlažbu si zvolte s protiskluzovou úpravou. Malé koupelny by měly mít větší světlé dlaždice, větší koupelny potom umožňují použití sytějších barev a mozaiky. V některých specifických interiérech (např. v industriálním stylu) se od obkladů upouští a nahrazují je nátěry a stěrky, které jsou vhodné do vlhkého prostředí. Hlavně do venkovských interiérů se i do koupelny může použít na podlahu dřevo, ale musí být důkladně ošetřeno proti vlhkosti a místnost by měla mít dobré větrání.

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!