Telefon: 730 870 669
E-mail: info@sichrdesign.cz

Terasa ve středomořském stylu

28. říjen 2021

Vykouzlit kousek Středomoří na vaší terase není vůbec náročné. Stačit vám k tomu bude pár drobností a detailů. Mezi typické prvky tohoto stylu patří zejména jednoduchý zahradní nábytek, stylové doplňky v odstínech a motivech moře, vůně grilovaného masa, zeleniny a bylinek, a hlavně hodně barevných rozkvetlých květin. Blankytně modré nebe a čerstvý přímořský vánek samozřejmě zařídit nelze, avšak díky těmto snadným tipům jistě své smysly ošálíte.  

Jednoduchý nábytek a doplňky v barvách moře


Lidé na jihu prostě milují dřevo. Skvěle zapadá do divoké přírody, je hřejivé, a v bílé barvě je naprosto ideální. Na terase by tak neměly chybět jednoduché židle u menšího kulatého stolku nebo romantická lavička. Skvěle zapadne také dřevěné houpací křeslo, a pokud máte možnost, vyberte i křesílko k zavěšení vyrobené z přírodních materiálů.

V žádném případě nezapomeňte na doplňky, bez nich by byl i takový nábytek „nicneříkající“. Prim by měly hrát odstíny modré až tyrkysové, do kterých oblečte hlavně textilní doplňky, prostírání, ale klidně i nádobí, které by mělo být také křišťálové či v odstínech stříbrné. Nezapomeňte ani na motivy mušlí, které k moři neodmyslitelně patří. Pokud jste si nějaké z vašich předchozích cest dovezli, klidně je nahodile rozmístěte po terase, například vedle květináčů s bylinkami.

Brunch, polední siesta i večer s přáteli

Pozdní snídaně, která se protáhne až do oběda, to je brunch. A není nad to si jej při slunném dopoledni užívat venku. Servírovat pochutiny můžete na stříbrných podnosech, limonádu připravit do skleněné karafy a rozlévat ji do průhledných modrých sklenic, které svým vzhledem tak připomínají moře!

Ať už se však rozhodnete uspořádat brunch, polední siestu či odpolední grilování, nikdy nezapomínejte na pohodlí. Svůj nábytek doplňte o polštářky a podsedáky. Pro večerní posezení u dobrého vína nesmí chybět lehké deky a kvalitní osvětlení. K odpočinku si na terase vyhraďte také takzvanou klidovou zónu, kde se budete moct natáhnout po obědě nebo práci na zahradě. K té dobře poslouží třeba právě lavička s polštářky.

Přeneste se do Středomoří pomocí smyslů

Zapojte všechny vaše smysly od sluchu až po čich. Šumění moře si snadno přiblížíte umístěním palmy, jejíž listy budou ve větru jemně šustit. Úžasné jsou i vodní kaskády nebo fontány. Nemusíte mít na zahradě ani jezírko, tyto prvky totiž mohou být pouze malé a dekorační, stačí je pouze připojit ke zdroji vody a elektřiny. Velice originální je truhlíková stěna se zabudovanou fontánou, která nabízí místo také pro květiny.

Kromě zvuků myslete i na vůně, které jsou pro Středomoří tak typické. Patří mezi ně hlavně bylinky jako je rozmarýn nebo tymián, a také vůně levandule a citrusů. Pokud vám tyto vůně stále nic neříkají, připravte si ke grilování čerstvé ryby ochucené právě zmíněnými bylinkami a citrónem. Jejich vůně i chuť ve vás rozhodně vzpomínky na dovolenou vyvolá.

V hlavní roli květiny

Ze všeho nejvíce vás však ke Středozemnímu moři přiblíží květiny. Terasu nejlépe ozdobí i provoní nejtypičtější rostlina ze všech – levandule. K té přisaďte do květináčů také bylinky jako je rozmarýn, tymián, bazalka či oregano. Nešetřete ani rostlinami s pestrobarevnými květy jako jsou petúnie a pelargonie. Při výběru barev se vůbec nemusíte krotit, nakombinujte jich klidně hned několik.

Mezi další středomořské rostliny patří dřeviny menšího vzrůstu, například drobné citrusy, olivovníky a oleandry. Péče o takové stromky může být pro někoho náročnější, musejí se totiž zaštipovat, aby rostly do požadovaného tvaru, potřebují optimální vlhkost, a hlavně – musejí se na zimu přenášet do vnitřních prostor. Z toho důvodu je mějte vždy zasazené ve větších květináčích.

Přemýšlíte nad rekonstrukcí, stavbou domu
nebo výrobou nábytku?

Napište nám a získejte nezávaznou konzultaci!